Dzisiejszy świat jest pełen pośpiechu i wielu z nas regularnie pije napoje, które obiecują uzupełnić energię, której nam brakuje. Prawdopodobnie najpopularniejszym napojem energetyzującym jest kawa. Jest to jednak napój, któremu mogą towarzyszyć skutki uboczne. Japońska zielona herbata matcha zapewnia dużą ilość energii, ale z korzyściami, które z łatwością przebijają kawę.
Uważaj na skutki uboczne kawy
Kawa to bardzo popularna używka, która dostarcza nam szybkiej i skoncentrowanej energii. Działanie kofeiny zawartej w kawie osiąga swój szczyt już po 15-30 minutach od spożycia. Jednak efekty kofeiny znikają równie szybko, a późniejszy szybki spadek może powodować zmęczenie i znużenie w organizmie. Oczywiście, można wypić kolejną kawę i kolejną, ale wtedy wpadamy w cykl, który nie jest dobry ani dla naszej psychiki, ani dla naszego organizmu.
Herbata Matcha zapewnia silną, stopniową i długotrwałą energię!
Aby szybko się obudzić, kawa jest dobrym wyborem, ale jeśli chcesz dłużej utrzymującej się dawki energii, herbata matcha jest mądrym i łagodnym wyborem. Herbata matcha zawiera podobną ilość kofeiny co kawa, ale dzięki aminokwasom jest ona uwalniana stopniowo i bez znaczących wahań.
W przeciwieństwie do kawy, energia uwalniana jest stabilnie i na dłużej, bo aż do 6 godzin.
Picie herbaty matcha jest zatem łagodniejsze dla ludzkiego organizmu, a efekt końcowy w postaci energii, której oczekujemy, jest wyraźnie bardziej pozytywny dla naszego organizmu.
Wielką zaletą herbaty matcha jest to, że jest ona łagodna dla naszego organizmu
Ponieważ kawa pompuje organizm dużą ilością szybko działającej kofeiny na raz, ta eksplozja energii może powodować zamieszanie w organizmie, któremu towarzyszy pocenie się, drżenie rąk, kołatanie serca, a nawet nadpobudliwość i nerwowość. Natomiast japońska herbata matcha zawiera aktywne składniki i aminokwasy, które spowalniają rozkład kofeiny zawartej w herbacie i skutecznie chronią nasz organizm przed tymi nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi.
Herbata Matcha poprawia koncentrację i uspokaja zmysły
W przeciwieństwie do kawy, herbata matcha wywołuje uśmiech na twarzy i wspomaga koncentrację, nie powodując zmęczenia. Dzięki unikalnemu połączeniu aminokwasów, które wyostrzają zmysły i ułatwiają koncentrację, herbata matcha jest szczególnie popularna wśród studentów. Wysokiej jakości herbata matcha zmniejsza stres fizyczny i psychiczny oraz wspomaga produkcję hormonów szczęścia - dopaminy i serotoniny.
Po porcji japońskiej herbaty matcha możesz śmiać się przez resztę popołudnia i nic nie wytrąci Cię z równowagi.
Herbata matcha jest naturalnym przeciwutleniaczem
Prawdziwa japońska herbata matcha zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, chlorofilu i katechin. Proces produkcji herbaty matcha wymaga ochrony liści przed światłem słonecznym, co zwiększa produkcję chlorofilu. Chlorofil znany jest również jako woda życia w roślinach i nadaje im charakterystyczny zielony kolor. Dzięki zawartym w nim substancjom herbata matcha pomaga naszemu organizmowi rozkładać szkodliwe substancje, takie jak metale ciężkie i różne toksyny. Kiedy pijemy herbatę matcha, pijemy całe liście zmielone na drobny proszek, a nie tylko ekstrakt, dzięki czemu nasz organizm może maksymalnie wchłonąć wszystkie te przeciwutleniacze. Herbata matcha zawiera również witaminy A, C, E, śladowe ilości minerałów i do 30% błonnika.
Herbata matcha wspiera zatem również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Herbata matcha jest przetwarzana w ten sam sposób od ponad 800 lat
Pola herbaciane pokrywane są siatkami na kilka tygodni przed zbiorami, dzięki czemu do liści dociera tylko niewielka ilość światła słonecznego. Zbierane są tylko najmłodsze i bardzo zielone liście. Podczas procesu suszenia usuwane są żyłki i łodygi, a jedynie miąższ liści mielony jest na drobny proszek przy użyciu granitowych młynków. Ta metoda przetwarzania pozostaje niezmieniona od wielu stuleci. Możesz cieszyć się herbatą matcha w dokładnie takiej samej formie, w jakiej cieszyli się nią japońscy cesarze i samurajowie.
Kiedy pijesz herbatę matcha, pijesz liście herbaty zmielone na drobny proszek.
Można łączyć kawę i herbatę matcha, ale z zachowaniem ostrożności
Oczywiście niniejszy artykuł nie ma na celu zniechęcenia, czy wręcz zakazania miłośnikom kawy spożywania ich ulubionego napoju. Jeśli lubisz zapach kawy, lubisz jej smak lub lubisz szybkie i wysokie stężenie kofeiny, nie musisz z niej rezygnować. Jeśli chcesz wzbogacić swoje menu napojów o herbatę matcha, zalecamy ostrożne łączenie tych dwóch napojów. Na przykład, filiżanka aromatycznej kawy rano i dobra herbata matcha po obiedzie jest idealna lub odwrotnie. Kawa i matcha zawierają inny rodzaj kofeiny (wolnej lub związanej), a ich połączone działanie może nie być dobre dla organizmu.
Przygotowanie herbaty matcha jest szybkie i łatwe
Wystarczy dodać wodę, wstrząsać przez kilka sekund w shakerze lub innej zamykanej butelce i gotowe. Jeśli napój jest aromatyzowany świeżym sokiem owocowym lub miodem, otrzymujemy bombę witaminową pełną naturalnych przeciwutleniaczy. Drobno zmielona herbata matcha może przybierać tysiące form. Zimna herbata matcha jest orzeźwiająca latem i rozgrzewająca zimą.
Szukaj prawdziwej, japońskiej i wysokiej jakości herbaty matcha! Nie zadowalaj się substytutem!
Jeśli szukasz wysokiej jakości oryginalnej herbaty matcha, która zapewnia zarówno doskonałe doznania smakowe, jak i wyjątkowe i sprawdzone działanie na organizm, prawdopodobnie nie chcesz zadowalać się oferowanymi substytutami i podróbkami niższej jakości. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak odróżnić prawdziwą herbatę matcha od jej substytutu, przeczytaj artykuł.