Przygotowanie
Przygotowanie herbaty matcha
Sproszkowana forma herbaty matcha sprawia, że ma ona uniwersalne zastosowanie w kuchni. Jeśli chcesz, możesz uczynić herbatę matcha podstawowym składnikiem swoich wypieków i deserów, ale nadaje się ona również do przygotowywania pikantnych potraw. Herbata matcha jest oczywiście najpopularniejszym napojem, więc oto 2 podstawowe sposoby jej przygotowania:
1. nowoczesny, szybki i łatwy
Poziom techniczny: średni, wyższy
Wybór odpowiedniego poziomu herbaty matcha
.
Orzeźwiająca herbata matcha w wersji na zimno
Matcha Ice Tea
Idealny napój na ciepłe dni. Zdrowy napój organiczny za mniej niż 50 centów.
- 2 g herbaty matcha
- 3 dl wody
- kilka kropel soku z limonki
Wlej składniki do shakera i dobrze wstrząśnij.
Nasza rada:
Jeśli nie masz shakera, wystarczy zwykła butelka 0,5 l z zakrętką. Najpierw należy wsypać herbatę matcha, a następnie napełnić butelkę do około 3/4 wodą, zamknąć i dobrze wstrząsnąć. Idealny wariant w podróży
.
Herbata matcha w klasycznej, gorącej wersji
Matcha Hot
Klasyka jest zawsze dobra.
- 2 g organicznej herbaty matcha
- 3 dl wody max. 70 °C
Nasza rada:
Czujesz nadchodzącą grypę? Dodaj trochę imbiru do shakera. Herbata matcha świetnie z nim smakuje!
2. ceremonia - styl tradycyjny
Poziom techniczny: wyższy, najwyższy
Wybór odpowiedniego poziomu herbaty matcha
- 2 g organicznej herbaty matcha Ceremony lub Delicacy .
- Woda maks. 70 °C
-
Łyżka bambusowa
- Miska
- trzepaczka do śniegu
USUCHA - cienka herbata matcha z pianką
Wsyp około 2 g herbaty matcha do miski i dodaj 70 ml gorącej wody o temperaturze 70°C. Następnie ubij trzepaczką bambusową do uzyskania gęstej piany. Ubij trzepaczką w kształcie litery M.
KOICHA - gęsta i mocna
Wsyp około 4 g herbaty matcha do miski i dodaj 40 ml gorącej wody o temperaturze 70°C następnie ubij trzepaczką bambusową do uzyskania piany. Najlepiej w kształcie krzyża.