Przygotowanie

Przygotowanie herbaty matcha

Sproszkowana forma herbaty matcha sprawia, że ma ona uniwersalne zastosowanie w kuchni. Jeśli chcesz, możesz uczynić herbatę matcha podstawowym składnikiem swoich wypieków i deserów, ale nadaje się ona również do przygotowywania pikantnych potraw. Herbata matcha jest oczywiście najpopularniejszym napojem, więc oto 2 podstawowe sposoby jej przygotowania:

 

1. nowoczesny, szybki i łatwy

Poziom techniczny: średni, wyższy

Wybór odpowiedniego poziomu herbaty matcha

  

priprava-moderni

.

 

Orzeźwiająca herbata matcha w wersji na zimno

Matcha Ice Tea

 

Idealny napój na ciepłe dni. Zdrowy napój organiczny za mniej niż 50 centów.

  • 2 g herbaty matcha
  • 3 dl wody
  • kilka kropel soku z limonki

Wlej składniki do shakera i dobrze wstrząśnij.

Nasza rada:

Jeśli nie masz shakera, wystarczy zwykła butelka 0,5 l z zakrętką. Najpierw należy wsypać herbatę matcha, a następnie napełnić butelkę do około 3/4 wodą, zamknąć i dobrze wstrząsnąć. Idealny wariant w podróży

.

 
 
 
 
Herbata matcha w klasycznej, gorącej wersji

 

Matcha Hot

Klasyka jest zawsze dobra.

  • 2 g organicznej herbaty matcha
  • 3 dl wody max. 70 °C

Wlej składniki do shakera i dobrze wstrząśnij.

Nasza rada:
.

Czujesz nadchodzącą grypę? Dodaj trochę imbiru do shakera. Herbata matcha świetnie z nim smakuje!

 

2. ceremonia - styl tradycyjny 

Poziom techniczny: wyższy, najwyższy

Wybór odpowiedniego poziomu herbaty matcha

 

priprava-tradicni
 
Proces jest tak samo ważny jak rezultat
 
  • 2 g organicznej herbaty matcha Ceremony lub Delicacy
  • .
  • Woda maks. 70 °C
  • Łyżka bambusowa
  • Miska
  • trzepaczka do śniegu
 

USUCHA - cienka herbata matcha z pianką

Wsyp około 2 g herbaty matcha do miski i dodaj 70 ml gorącej wody o temperaturze 70°C. Następnie ubij trzepaczką bambusową do uzyskania gęstej piany. Ubij trzepaczką w kształcie litery M.

KOICHA - gęsta i mocna

Wsyp około 4 g herbaty matcha do miski i dodaj 40 ml gorącej wody o temperaturze 70°C następnie ubij trzepaczką bambusową do uzyskania piany. Najlepiej w kształcie krzyża.